-->Община Несебър представи на заключителна пресконференция поредния си успешно

...
  -->Община Несебър представи на заключителна пресконференция поредния си успешно
Коментари Харесай

Културни ценности от община Несебър в 3D формат в нов онлайн портал



 
--> Община Несебър показа на заключителна конференция следващия си сполучливо осъществен план - № BSB867 " Черноморски портал за археология, история и просвета " /ARHICUP.
В партньорство с интернационален екип, експерти от Националния Исторически Музей на Република Молдова и Музея за Национална История и Археология Констанца, Румъния, през юни 2020 година стартираха първите планови действия. След закупуването на профилирано 3D статично и мобилно съоръжение за сканиране на културни полезности, стартира цифровизация на археологически експонати и обекти, които се трансфораха в част от ново-разработения интернет портал. Уеб платформата включва обособени секции за предпазване на информация: интегрирана библиотечна система, цифрова библиотека за изложение и показване на библиографски, фото, аудио, видео данни, стратегия за показване на 3D модели на културни полезности и цифрова сбирка от остарели карти на Черноморския район с Web-ГИС за георефериране на показаните обекти.

За своите повече от две години осъществяване, Партньорите взаимно осъществиха редица начинания: през 2021 година бяха проведени изложения на остарели географски карти, които представяха Черноморския район в европейската картография през вековете.



През юни 2022 година сполучливо се осъществя взаимна научна експедиция в южна Румъния, където с мобилното съоръжение, на терен, бяха сканирани археологически остатъци.

През октомври тази година Водещият бенефициент, Община Несебър, организира научно-практическа конференция с специалисти - археолози, историци и представители на туристическия бранш.

Важен миг от финалната конференция беше демонстрацията на обособените функционалности на онлайн портала. Бе пояснено, че е построен на специфичен сървър с опция за събиране и показване на цифрови данни в разнообразни формати и това ще продължи в бъдеще.

Участието на Община Несебър в плана е активност, надграждаща и подобряваща достъпа до обекти на историческото завещание посредством цифровизация, което е част от общинската политика в посока запазване, промотиране и стабилно ръководство на културните полезности. Конкретните систематични действия на локално равнище са в основата на съхраняването на културната еднаквост на региона и са в сходство с Националната тактика за развиване на културата.

Проект № BSB867 " Черноморски портал за археология, история и просвета " /ARHICUP се финансира от Съвместна оперативна стратегия за трансгранично съдействие по Европейския инструмент за съседство Черноморски басейн 2014-2020 “ с общ бюджет - 566 400 евро, разпределен сред партниращите си организации. Изпълнението на дейностите му е принос към постигането на задачите на приоритет 1.1 на Програмата " Съвместно поощряване на бизнеса и предприемачеството в региона на туризма и културата ".



Тази обява е основана с финансовата поддръжка на Европейския съюз.Съдържанието - е напълно отговорност на Община Несебър и не отразява безусловно позицията на Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР